Gegevens uit google verwijderen

24 februari 2017
gegevens uit google verwijderen

Gooi je gegevens niet te grabbel!

Je bent flink aan het solliciteren, maar als je je naam Googled, komt iedere keer die foto van een gezellige zaterdagavond naar boven. Je bent bang dat dit jouw baankansen beïnvloedt. Hoe krijg je die foto van internet? Anders dan hiervoor: je hebt op een webshop naar een tas of vakantie gekeken. Vervolgens komen op andere sites banners tevoorschijn met het product of de dienst die je net bekeken hebt. Wat is deze ‘digitale voetafdruk’ en hoe beperk je deze?

De digitale voetafdruk

De digitale voetafdruk is een verzamelnaam voor alle sporen die je achterlaat door jouw internetgebruik en –gedrag. Bij veel websites wordt gevraagd om cookies te accepteren. Doe je dit niet, dan kun je de website niet gebruiken. Hetzelfde geldt voor het downloaden van apps: toegang tot jouw contacten, video’s en foto’s zijn geen uitzondering. Bedrijven gebruiken deze gegevens voor allerlei marketingdoeleinden. Je geeft hier zelf toestemming voor door de gebruikersvoorwaarden of cookies te accepteren. Je moet ook wel, want doe je dit niet dan kun je de app of site zoals gezegd niet gebruiken.

Gegevens van google verwijderen

Gegevens die je zelf op internet plaatst, kun je ook verwijderen: tweets, foto’s op Facebook en Instagram zijn makkelijk van het platform te verwijderen. Daarmee zijn ze echter niet zonder meer van het internet verdwenen. Een verwijderde foto kan mogelijk nog wel via Google gevonden worden. Ook kan het zijn dat jouw naam genoemd is op een website, waarmee je liever niet (meer) geassocieerd wilt worden. Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, is Google verplicht om links naar websites met bepaalde, gevoelige gegevens te verwijderen uit de zoekresultaten.

Volgens de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie in mei 2014 (C-131/12, 13 mei 2014) bestaat het recht om aan zoekmachines te vragen om bepaalde resultaten te verwijderen uit zoekopdrachten waarin hun naam voorkomt. Het gaat dan om gevallen waarin de privacyrechten van de persoon zwaarder wegen dan de belangen van de weergave van die resultaten.

Hoe werkt?

Na bovengenoemde uitspraak zijn er veel verzoeken bij Google binnengekomen om gegevens te verwijderen uit de zoekmachine. Google kreeg na de uitspraak meteen honderdduizenden verzoeken binnen om gegevens uit zoekresultaten te verwijderen. Daarom heeft google in 2014 een online formulier geïntroduceerd waarmee je een verwijderingsverzoek kunt indienen. Dit formulier vind je hier.  

Belangenafweging

Zoals gezegd dient het belang van privacy in het geding te zijn. Het recht op privacy wordt afgewogen tegen het publieke / algemene belang om op de hoogte te worden gebracht van de betreffende informatie en het recht om deze te verspreiden. Gekeken wordt of de resultaten verouderde informatie bevatten en of de informatie een publiek belang dient. Zoals op de site van Google zelf wordt aangegeven kan  geweigerd worden om informatie, over bijvoorbeeld financiële oplichting, wanprestaties, strafrechtelijke veroordelingen of openbaar gedrag van overheidsfunctionarissen,  te verwijderen.

Wat wordt verwijderd?

Bij honorering van het verzoek wordt niet het stuk verwijderd waarin u wordt genoemd, enkel wordt het artikel niet meer getoond in de zoekresultaten. Voor complete verwijdering dient u te zijn bij de beheerder van de desbetreffende website.

Tips
Denk goed na voordat je dingen post of upload op social media en andere websites. Zorg ervoor dat jouw profielen afgeschermd zijn zodat alleen personen waarvan je wilt dat ze het zien, jouw foto’s, tweets en andere online posts zien. Lees, voordat je toestemming geeft, waar apps toegang tot willen hebben. Weeg af of het gebruik van die app jou de inbreuk op jouw privacy waard is. Beveilig je smartphone en andere devices goed. Dit kan door middel van een wachtwoord, pin of vingerafdruk. Ook zijn er programma’s waarmee je de inhoud van je apparaten op afstand kunt wissen. Dat is vooral handig wanneer je je devices verloren bent of deze gestolen zijn. Kortom: gooi je gegevens niet te grabbel!

Categorie: blog | Geen reacties »

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.

× Hoe kan ik u helpen?