Omgangsregeling hond bij scheiding

12 januari 2017

Omgangsregeling hond bij scheiding

Scheiden: maar, met wie gaat de hond mee?

Scheiden is een vervelend iets, maar het komt tegenwoordig toch bij bijna één op de drie huwelijken voor. Naast de inboedelverdeling en een omgangsregeling voor de kinderen, kan het ook zijn dat jullie huisdieren hebben. Zo’n trouwe viervoeter waar het hele gezin dol op is. Of een lieve knuffelkat die ’s avonds lekker tussen jullie inkroop op de bank. Vaak zijn deze diertjes volwaardige gezinsleden. Wat gebeurt er met deze diertjes bij een scheiding? Is er ook een omgangsregeling hond bij scheiding?

Huisdier op de inboedellijst

Ondanks dat een huisdier jouw beste vriend is, heeft de rechtbank in Almelo[1] geoordeeld dat een huisdier onder de inboedel valt. De hond, kat, cavia, het konijn: alle huisdieren bij een echtscheiding zijn onderdeel van de bezittingen die verdeeld moeten worden. Het verdelen van huisdieren gaat op dezelfde manier als de rest van de bezittingen: de bank is voor jou, de hond voor mij. Is er maar één huisdier ‘te verdelen’, dan dient de partner die het beestje niet krijgt daarvoor gecompenseerd te worden.

Omgangsregeling hond

Ondanks dat een huisdier op de inboedellijst staat, kan wel een omgangsregeling getroffen worden. De hond of kat is nou eenmaal anders dan de televisie of de bank. Net als dat dit voor de omgang met kinderen geldt, dient de omgangsregeling met het huisdier opgenomen te worden in het echtscheidingsconvenant of als apart document opgemaakt en ondertekend te worden. Komt een van de twee de omgangregeling niet na? Dan kan dit bij de rechter afgedwongen worden.

Hoe zit het bij huwelijkse voorwaarden ?

Bij ontbinding een huwelijk onder voorwaarden en bij beëindiging van de samenwoning, komt aan ieder zijn eigen spullen en zaken toe: dus ook de hond of kat. Wil jouw ex-partner jouw hond, kat of ander huisdier niet afstaan? Dan kun je via een kort geding afgifte vorderen.

Is het niet duidelijk wie de eigenaar van de hond is? Dan kan gekeken worden naar wie de hond heeft gekocht en/of betaald, wie als eigenaar van de hond vermeld staat in de stamboom of waar de hond geregistreerd staat, enzovoorts.

Je stond er waarschijnlijk niet bij stil toen je die lieve pup op ging halen: maar dat lieve keffertje kan bij een scheiding ook voor de nodige spanning tussen partijen zorgen. Wie is er nu niet verknocht aan die lieve viervoeter of die knuffelkat op de bank? Net als bij overige onderdelen van scheidingszaken is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Een jurist kan u hierbij helpen.

Juridisch Advies omgangsregeling Hond

De bij JuridischAdvies.nl aangesloten advocaten en juristen zijn gespecialiseerd in het familierecht en kunnen u helpen bij bovenstaande situatie. Leg uw casus vrijblijvend voor en wij nemen direct contact met u op.


[1] ECLI:NL:RBALM:2012:BX0081

Categorie: blog | Geen reacties »

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.

× Hoe kan ik u helpen?