ontslag proeftijd oproepkracht

13 april 2017

Vorige week heb ik een sollicitatie gesprek gehad en naar aanleiding daarvan ben ik aangenomen, nu is mijn man chauffeur en we hebben een zoon, dus ik zit vast aan bepaalde uren, voor mij hadden we afgesproken van 9 tot 15 uur en dat Was geen probleem, weekends kan ik gewone normale diensten draaien en er werd mij verzekerd dat ik voor 30 tot 32 uur per week werk zou hebben.

Het contract had ik direct de eerste werkdag al ondertekend en dit betreft een 0 uren contract met 1 maand proeftijd. Nu werd ik vanmiddag gebeld door de afdeling planning dat ik ontslag moest indienen omdat ze mij niet konden inplannen op de uren die we hadden afgesproken (Was volgens planning intern communicatie foutje). En zoals ik gelezen heb ergens is de proeftijd om de geschiktheid te beoordelen.

Omdat de diensten die ze nu hebben ingepland van 6 tot 10 zijn. Van 9 tot na 16.00 of 17.00 zodra het drukker zou worden moeten de werknemers tot in ieder geval 19.00 uur blijven werken. 

Ik heb investeringen moeten doen zoals schoenen kopen en het aanvragen van een VOG verklaring. 

We hebben afspraken gemaakt en nu komen hun de afspraken niet na en ik ben dus straks weer werkloos en net als ieder ander gezin kunnen wij het geld ook goed gebruiken. 

De gesprekken heb ik opgenomen via een app. Hoe moet ik dit aanpakken. Wie is er fout.

 

1 antwoord

  1. Bij een nuluren-contract bestaat er voor de werkgever in beginsel geen absolute verplichting om een werknemer op te roepen voor werk en (derhalve) ook niet om de werknemer op te roepen voor werkzaamheden op bepaalde dagen en tijdstippen in de week. Dat kan mogelijk wel anders zijn als de werkgever dienaangaande toezeggingen heeft gedaan bij het aangaan van het nuluren-contract. In uw geval zouden de opgenomen gesprekken mogelijk als bewijs kunnen dienen van die gedane toezeggingen.

    Bij het bovenstaande moet wel bedacht worden dat (zo geeft u aan) een proeftijd is overeengekomen in uw nuluren-contract. Die proeftijd is rechtsgeldig overeengekomen indien het een nuluren-contract betreft voor een periode van langer dan 6 maanden. Als dat het geval is, is de proeftijd in beginsel rechtsgeldig en kan uw werkgever, zolang die proeftijd nog niet verstreken is, uw arbeidsovereenkomst per direct en zonder opgaaf van redenen opzeggen. U kunt die opzegging niet aanvechten. Indien u uw werkgever – voordat de proeftijd is afgelopen – aanspreekt op de gedane toezeggingen ten aanzien van de oproepen en confronteert met de opgenomen gesprekken, bestaat de kans dat uw werkgever met gebruikmaking van de overeengekomen proeftijd uw arbeidsovereenkomst per direct opzegt. In dat geval is de inhoudelijke discussie over de toezegging omtrent het aantal uren waarvoor u zou worden opgeroepen (en de dagen tijdstippen waarop) niet meer relevant. Uw arbeidsovereenkomst is dan immers geëindigd.

  2. Stefan van Lammeren op april 13th, 2017 om 10:29

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.

× Hoe kan ik u helpen?