Voorlopig koopcontract

Na slapeloze nachten en flinke onderhandelingen, is het zo ver: het bod op je droomhuis is geaccepteerd. Dit wordt vastgelegd in een voorlopig koopcontract (ook wel een ‘koopakte’ genoemd). Dit contract wordt door de koper en de verkoper getekend. Maar wat is een voorlopig koopcontract eigenlijk? Wat staat er in en waar moet je op letten als koper?

Wat staat erin?

In een voorlopig koopcontract leggen koper en verkoper alle details vast die te maken hebben met de woning die verkocht gaat worden. Zo wordt in het contract de afgesproken koopprijs opgenomen, maar ook de datum van de overdacht en betalingsafspraken. Ook mogelijke ontbindende voorwaarden worden opgenomen in het voorlopig koopcontract.

Is het voorlopig koopcontract bindend?

Ja, ondanks dat de naam anders doet vermoeden, zit je wel degelijk vast aan een voorlopig koopcontract! Je hebt drie dagen bedenktijd om af te zien van de koop, zonder dat je hiervoor een reden op hoeft te geven. Deze drie dagen gaan in op het moment dat je het voorlopig koopcontract hebt ontvangen.

Ontbindende voorwaarden

Wanneer je niets afspreekt met de verkoper en na de bedenktijd van drie dagen besluit om de woning toch niet te kopen, moet je een ‘boete’ betalen. Vaak is deze boete 10% van de koopsom. Je kunt deze boete voorkomen, door een ontbindende voorwaarde op te laten nemen in het voorlopig koopcontract. Wanneer je het huis toch niet kunt kopen door een van de redenen die je als ontbindende voorwaarde opgenomen hebt in de koopakte, hoef je geen boete te betalen. Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat je geen hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie kunt krijgen.

Ondanks dat je een ontbindende voorwaarde in je voorlopig koopcontract hebt opgenomen, moet je aan kunnen tonen waarom je het contract wilt verbreken.

Getekend: en nu?

Na het tekenen van de koopakte, begin je met het regelen van de financiering. Het duurt vaak een maand of twee voordat je de hypotheek rond hebt. Zorg ervoor dat je hier bij het opstellen van ontbindende voorwaarden rekening mee houdt! Wanneer de financiering rond is, wordt er een definitieve koopovereenkomst opgesteld.

Juridisch advies

Het kan nooit kwaad om je voorlopig koopcontract te laten controleren door een jurist. Zo heb je zekerheid dat je een goed contract ondertekent en dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan!

× Hoe kan ik u helpen?