Vaak is sprake van dwingende regels waar niet van mag worden afgeweken. Dit is om de huurder te beschermen. Zo is in de wet onder andere bepaald:
- Wanneer onderhuur is toegestaan
- Wat de voorwaarden zijn voor medehuur
- Wanneer je je woning tijdelijk mag verhuren
Overigens is niet alles geregeld in de wet. Zo is in de wet niets bepaald over het kooprecht van de huurder. Dit terwijl je als huurder hier wel afspraken over kunt maken met de verhuurder.
Huurbescherming
Belangrijk is dat bij een contract voor onbepaalde tijd de huur niet zomaar opgezegd kan worden door de verhuurder. Je kunt als huurder dus niet zomaar uit je huurwoning gezet worden. Dit heet huurbescherming. Natuurlijk geldt als voorwaarde wel dat je op tijd de huur betaald. Heb je een huurachterstand? Dan is dat reden om de huur op te zeggen.
Huurbescherming huurovereenkomst voor bepaalde tijd
Sinds 1 juli 2016 is het gemakkelijker geworden om een woonruimte tijdelijk te verhuren zonder dat de huurder zich kan beroepen op huurbescherming. Het is nu mogelijk om een zelfstandige woonruimte voor maximaal twee jaar te verhuren. Voor onzelfstandige woonruimte (zoals kamerverhuur) is de termijn maximaal vijf jaar. Worden deze termijnen overschreden dan is er vanzelf sprake van een contact voor onbepaalde tijd.
Juridisch Advies Huurwoning
Vragen over dit onderwerp? Wij kijken graag met u mee of u nu huurder of verhuurder bent.