Kooprecht huurwoning

Jouw huurwoning kopen: kan dat? De wet regelt hier niets over. Toch kunnen de huurder en verhuurder samen afspreken dat een huurder kooprecht heeft. Zo’n afspraak moet in de huurovereenkomst worden opgenomen. In de huurovereenkomst kunnen verschillende soorten kooprechten worden opgenomen. Vaak wordt gebruik gemaakt van de koopoptie of het voorkeursrecht van koopSoms vraagt de verhuurder een (vaak maandelijkse) vergoeding voor het kooprecht.

Koopoptie huurwoning

Bij een koopoptie is het voor partijen al duidelijk dat degene die de optie heeft de woning mag kopen. De huurder heeft dan het recht om de woning die hij  huurt te kopen. 

Voorkeursrecht van koop

Wanneer de verhuurder voornemens is om de verhuurde woning te verkopen, krijgt de huurder bij het voorkeursrecht van koop als eerste de woning te koop aangeboden. Gaat de huurder niet in op dit aanbod, dan mag de verhuurder de woning te koop aanbieden op de woningmarkt.

Dit voorkeursrecht van koop is vaak aan de orde bij huur van een woningcorporatie. Het is verstandig om na te gaan of de woningcorporatie hier nog verdere regels aan stelt. Het kan zijn dat de woningcorporatie je korting geeft wanneer je het huurhuis koopt, maar dit is niet verplicht.

Koop breekt geen huur

De huurder geniet bescherming bij verkoop van de woning. Hier kan door de verhuurder niet van worden afgeweken! Dat heeft tot gevolg dat wanneer de woning verkocht wordt, de nieuwe eigenaar de huurder dus niet uit het huis kan zetten. De huurovereenkomst wordt voortgezet, de woning heeft enkel heeft een nieuwe eigenaar.

Blijft mijn kooprecht bestaan bij een nieuwe eigenaar?

Wanneer het huis dat je huurt verkocht wordt aan een nieuwe eigenaar, kun je gewoon de woning blijven huren. Dat wil niet zeggen dat het kooprecht dat je bij de oude eigenaar had, overgaat op de nieuwe eigenaar. De oude en nieuwe eigenaar kunnen dit wel afspreken. Doen ze dit niet, dan gaat het kooprecht in principe verloren. Dit is anders als je als huurder een vergoeding betaalt voor het kooprecht. Het kooprecht blijft dan wel bestaan onder de nieuwe eigenaar.

× Hoe kan ik u helpen?