geldig proeftijdbeding

20 april 2017
proeftijdbeding

Proeftijdbeding

Eindelijk weer aan de slag: een nieuwe baan! Daar hoort een arbeidsovereenkomst bij. Vaak nemen werkgevers hier een proeftijdbeding in op. Maar, hoe lang mag zo’n proeftijd duren? En mag het altijd overeengekomen worden? 

Wat is een proeftijdbeding?

Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst kunnen werkgever en werknemer een proeftijd overeenkomen. Binnen de proeftijd kan zowel de werkgever als de werknemer per direct opzeggen, zonder opgaaf van reden. Het proeftijdbeding kan alleen in de eerste overeenkomst worden opgenomen, dus niet bij contractverlenging.

Voorwaarden proeftijdbeding

Aan een proeftijdbeding zijn voorwaarden verbonden. Het zou immers onredelijk zijn om bij een arbeidscontract van 6 maanden een proeftijd van 5 maanden overeen te komen. 

  • De proeftijd moet schriftelijk worden overeengekomen;
  • De duur van het beding moet gelijk zijn voor werkgever en werknemer. 

Overeenkomst voor bepaalde tijd

  1. Voor een tijdelijke arbeidsovereenkomst met een duur korter dan zes maanden kan geen proeftijd overeengekomen worden;
  1. Voor een tijdelijke arbeidsovereenkomst met een duur langer dan zes maanden, maar korter dan twee jaar, mag een proeftijd van maximaal één maand overeengekomen worden;
  1. Voor een tijdelijke arbeidsovereenkomst met een duur langer dan twee jaar mag een proeftijd van maximaal twee maanden overeengekomen worden;
  1. Voor een tijdelijke arbeidsovereenkomst waarvoor geen einddatum vastgesteld is, maar welke wel tijdelijk van aard is, mag een proeftijd overeengekomen worden van maximaal één jaar.

 Bij cao kan worden overeengekomen dat van punt 2 en 4 ten nadele van de werknemer mag worden afgeweken. De maximale proeftijd bedraagt dan maximaal twee maanden.

Overeenkomst voor onbepaalde tijd

Voor een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd mag een proeftijd van maximaal twee maanden overeengekomen worden.

Nietige proeftijd

Een proeftijd die nietig is, heeft nooit bestaan. Opzeggen gaat dan volgens de regels van het normale ontslagrecht. Een proeftijd is nietig als:

  • De proeftijd niet gelijk is voor werkgever en werknemer;
  • De arbeidsovereenkomst minder dan zes maanden duurt en er een proeftijd overeengekomen is;
  • Als bij de arbeidsovereenkomst van meer dan zes maanden, maar minder dan twee jaar een proeftijd van meer dan één maand is overeengekomen;
  • Een proeftijd langer dan twee maanden is overeengekomen;
  • Een proeftijd wordt opgenomen bij een contractverlenging;
  • Een proeftijd wordt opgenomen bij een andere werkgever, die redelijkerwijs als opvolger van de vorige werkgever gezien kan worden (bijvoorbeeld bij de overgang van een uitzendovereenkomst naar een dienstverband bij het bedrijf).

Ontslag in de proeftijd

Tijdens de proeftijd kunnen werkgever en werknemer de overeenkomst opzeggen zonder opzegtermijn en zonder opgaaf van redenen. Zegt de werkgever binnen de proeftijd op, dan kan de werknemer verzoeken hem schriftelijk opgaaf van reden te doen toekomen.

Proeftijdbeding uitzendbureau

Bij uitzendkrachten met een uitzendovereenkomst wordt er gesproken over een uitzendbeding. Er is daar geen sprake van een proefperiode. Bij een uitzendbeding eindigt de uitzendovereenkomst automatisch wanneer de uitzendkracht niet langer kan worden ingezet. 

Juridisch Advies Proeftijdbeding

Heeft u twijfels over de rechtsgeldigheid van uw proeftijdbeding? Of bent u (onterecht) ontslagen in uw proeftijd? Neem dan contact op met ons en wij brengen u in contact met een gespecialiseerde advocaat of jurist.

 

Categorie: blog | Geen reacties »

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.

× Hoe kan ik u helpen?