Aanbouw erfgrens buren

14 september 2016

Aanbouw erfgrens buren. Wij zijn bezig met het realiseren van een aanbouw. Onze buren zijn het eens met de plaatsing van de buitenmuur op de erfgrens. Dit houdt in dat de helft van de muur op hun grond staat. Is het rechtsgeldig als we dit in een overeenkomst vastleggen en is dit ook rechtsgeldig in geval dat de buren hun huis verkopen, zodat de toekomstige buren dit niet kunnen aanvechten?

 

Categorie: Wonen | 1 reactie »

1 antwoord

  1. Wanneer u bouwt over de erfgrens, en derhalve op de grond van de buren, zijn er een aantal mogelijkheden om dit juridisch ‘waterdicht’ te regelen. Daarmee bedoelen wij dat ook eventuele nieuwe buren hier geen ‘probleem’ van kunnen maken. Dit kan door het stuk grond te kopen of door een erfdienstbaarheid vast te leggen. Hier zijn echter de nodige kosten aan verbonden denk aan overdrachtsbelasting bij verkoop en daarnaast bij beide opties de kosten van de notaris / kadaster.

    Alhoewel in dit geval niet de meest waterdichte oplossing, is het altijd mogelijk om een overeenkomst op te stellen. Probleem is echter dat hier altijd discussie over kunnen (gaan) ontstaan. Kiest u voor een overeenkomst dan is in ieder geval van belang, om te zorgen dat ook eventuele rechtsopvolgers hier mee akkoord zijn, een clausule op te nemen dat de woning van de buren enkel verkocht mag worden wanneer de kopers van de woning ook akkoord zijn met de tussen u en uw buren gesloten overeenkomst (of zoiets dergelijks). Eén en ander op straffe van een dwangsom.

    De overeenkomst tussen u en uw buren geldt namelijk niet voor een toekomstige eigenaar van de woning.

    Ook is het noodzakelijk, in de overeenkomst tussen u en uw buren, dat ‘andere’ zaken duidelijk worden vastgesteld. U zal namelijk niet de eerste zijn die, bijvoorbeeld door een ontstane ruzie en slecht gemaakte afspraken, alsnog gesommeerd wordt tot afbraak over te gaan.

  2. Mark van Kaauwen op september 27th, 2016 om 19:26

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.
Juridisch Advies Chantal mr. C. van der Poel Advocate met een open, toegankelijke en directe benadering met als specialisme arbeidsrecht.

advocaat arbeidsrecht breda

mr. F. van Velden-Van Passel

Enthousiaste en doortastende advocate uit Breda met een focus op arbeidsrecht.