Boeterente hypotheek bij scheiding

7 april 2017

Boeterente op je hypotheek bij scheiding? 

Bij een scheiding komt er veel op je af. Hoe hebben we alles eigenlijk geregeld? Met wie gaan de kinderen mee, wat is de hoogte van de alimentatie, de verdeling van jullie spullen en natuurlijk alle emoties die daarmee gepaard gaan.

Wanneer jullie een koophuis hebben, moet daar ook het een en ander over geregeld worden: blijft er iemand in het huis wonen en hoe zit dat precies met de hypotheek? Soms wordt de hypotheek vervroegd afgelost of gaat men over naar een andere hypotheek met een lagere rente. De geldverstrekker kan dan boeterente opleggen.   

Wat is boeterente?

Sluit je je hypotheek over naar een lagere rente of los je vervroegd af, bijvoorbeeld als gevolg van uw echtscheiding, dan loopt de geldverstrekker bijvoorbeeld rente mis: hij lijdt verlies. Hoeveel verlies hij lijdt, is afhankelijk van het soort hypotheek en een aantal andere factoren. Denk daarbij aan de resterende looptijd van de hypotheek, de hoogte van de rente (verschil tussen de nieuwe en de oude rente) en het resterende bedrag van je hypotheek.  De boeterente is dus een schadeloosstelling voor de bank.

Hoogte van de boete

De hoogte van de boeterente is in iedere situatie anders. De hoogte is namelijk afhankelijk van een aantal zaken. Zoals de hoogte van de overeengekomen rente, de hoogte van de rente op het moment van oversluiten, het resterende bedrag van de hypotheek en de nog resterende looptijd van de hypotheek. Zoals eerder gezegd is er bij verkoop van je woning, in de regel, geen sprake van een boeterente. Je mag dan boetevrij aflossen.

Boeterente bij scheiding: ik blijf in het huis wonen

Vaak wordt er voor gekozen om de ex-partner uit te kopen zodat u in de woning kunt blijven wonen. Je neemt dan het deel van de hypotheekschuld van je ex-partner over en de hypotheek moet worden overgesloten zodat de lening alleen op jouw naam komt te staan. Het kan zijn dat de geldverstrekker de hypotheek van je ex-partner meeneemt in de berekening van de boeterente. Wij adviseren dan ook altijd om dit goed bij je geldverstrekker na te vragen.

Wie betaalt de boete?

Het betalen van de boeterente is vaak een discussiepunt. Degene die in de woning blijft wonen, profiteert van de aflossing of lagere rente. Uitgangspunt zal dus zijn dat deze persoon de volledige boete betaald. Ook is de boeterente vaak aftrekbaar. Toch kan het ook redelijk zijn de vertrekkende ex-partner de helft te laten betalen. Benieuwd wat je allemaal kunt regelen? Neem dan contact met ons op.

Is de boete aftrekbaar?

In de meeste gevallen is de boete aftrekbaar. De boeterente is niet aftrekbaar als (een deel van) de hypotheek gebruikt is voor iets anders dan de woning. Ook onjuiste afspraken met je ex kunnen leiden niet-aftrekbaarheid. Het aftrekken van de boete is een lastig onderwerp. We adviseren je dan ook contact op te nemen met een gespecialiseerd jurist, zodat je niet (achteraf) voor een vervelende verrassing komt te staan.

Juridisch Advies Boeterente bij Scheiding

Zit u zelf in een scheidingsprocedure of bent u voornemens om te gaan scheiden? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. De bij ons aangesloten echtscheidingsadvocaten kunnen u uitstekend begeleiden in een dergelijk traject. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Plaats hier uw vraag of opdracht

 

Categorie: blog | Geen reacties »

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.

× Hoe kan ik u helpen?