Mogen mijn buren de schutting gebruiken?

20 mei 2016

We hebben al 2 jaar een conflict met de buurvrouw omtrent de betaling van een schutting die we conform en in overleg met haar hebben neergezet op de erfgrens.Alles was naar wens totdat mevrouw betalen moest conform afspraak, tot nu toe heeft ze nog steeds niet betaald, want nu mankeert er wat aan, oa schroefjes en wat spleetjes die ze ziet, dus in onze ogen is het ons eigendom en om tot de vraag te komen,nu heeft ze ondanks onze waarschuwingen in de betonnen palen van de erfafscheiding geboord en er tuinlampen aan gehangen, heeft zij dat recht omdat te doen? Wij vinden dit beschadigingen van ons eigendom en hebben haar gezegd dat deze lampen er weer af moeten, hebben we hier gelijk in?

Categorie: Wonen | 1 reactie »

1 antwoord

 1. Geachte heer/mevrouw,

  In beginsel schrijft de wet voor dat, als een erfafscheiding op de erfgrens wordt geplaats beide partijen daar voor 50% aan dienen bij te dragen indien de partij die vanuit wie het initiatief komt vooraf schriftelijk heeft aangegeven 50% van de kosten op te eisen.

  Er zijn uiteraard weliswaar uitzonderingen mogelijk. Bijvoorbeeld indien u een wel zeer dure erfafscheiding wenst te realiseren en waarvan de buur vervolgens 50% zou dienen te voldoen. Een “normale” schutting valt hier echter niet onder.

  Alles valt of hangt uiteindelijk samen met de mate waarin u kunt bewijzen dat u vooraf overeengekomen bent de schutting gezamenlijk te betalen (de wet beschermt de buur zodat deze niet plotseling achteraf de rekening krijgt).

  Indien de muur op de erfgrens staat zijn beide buren bevoegd om aan hun zijde de schutting te gebruiken conform hetgeen daaromtrent normaal is. De erfafscheiding is zoals dat heet mandeling en dus bent u in dat geval gezamenlijk eigenaar.

  Ik zou mij in beginsel op het standpunt stellen dat het in gebruik nemen van de schutting, door er gaten in te boren, vast lijkt te staan dat de schutting dus mandeling is en u beide de schutting kan/mag gebruiken. De vraag in hoeverre u nu (nog) betaling kunt afdwingen ligt aan de mate waarin er bewijs bestaat voor de afspraak gezamenlijk een schutting te plaatsen.

  Ik ben u graag van dienst om vrijblijvend te beoordelen wat de kansen en mogelijkheden in uw zaak zijn. Bekijk hier mijn profiel

 2. Julian Klein Molekamp op januari 30th, 2017 om 16:19

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.

× Hoe kan ik u helpen?