Erfenis Stiefmoeder

16 juni 2017

Een vriendin van mij zit in een gecompliceerde situatie, toen ze 11 was is haar moeder overleden terwijl deze nog getrouwd was met haar vader. Nu 13 jaar later heeft haar vader ook te horen gekregen dat hij ongeneeslijk ziek is en nog een paar maanden te leven heeft. In de tussentijd heeft hij een nieuwe relatie gekregen, en heel toevallig hebben ze een samenlevingscontract ondertekend net nadat hij het verschrikkelijke nieuws te horen had gekregen.

De vader is heel afhankelijk, heeft veel behoefte aan zorg en de stiefmoeder buit dit enorm uit. Hij kan alleen niet het huis uit, en zij bepaald eigenlijk zijn hele leven. Vrijwel alle beslissing omtrent haar vader worden door de stiefmoeder gemaakt. Contact tussen haar vader en kinderen is alleen mogelijk als zij erbij is.

Nu is zij en haar zus bang dat als haar vader overlijdt de hele erfenis naar de stiefmoeder gaat die het vervolgens allemaal op gaat maken. Zij komen er simpelweg niet tussen, en contact met zijn drieën wordt zo goed als onmogelijk gemaakt. Ze is duidelijk uit op het geld en geeft helemaal niks om haar partner en zijn kinderen. Wat is hun recht? Kan de erfenis aangevochten worden?

1 antwoord

  1. In deze situatie is, tenzij de vader van uw vriendin een testament heeft opgesteld, het wettelijke erfrecht van toepassing. Aangezien de vader van uw vriendin niet getrouwd is of een geregistreerd partnerschap is aangegaan (slechts een samenlevingsovereenkomst) is de wettelijke verdeling (langstlevende erft alles) in ieder geval niet van toepassing.

    Voor de vraag wie zal erven is het dus belangrijk om te weten of er een testament is opgesteld, en zo ja wat daarin is geregeld. Mocht er geen sprake zijn van een testament dan zullen de (klein)kinderen erfgenaam zijn.

    Let op: het kan natuurlijk wel zo zijn dat er in de samenlevingsovereenkomst afspraken zijn gemaakt omtrent gezamenlijke bezittingen, te weten middels een zogenoemd verblijvingsbeding. Dit beding is een regeling die door samenlevers vaak wordt opgenomen in een samenlevingsovereenkomst. Het is mogelijk om vast te leggen dat de gemeenschappelijke bezittingen van de vader van uw vriendin en de betreffende partner automatisch naar de betreffende partner gaan op het moment dat vader overlijdt. Er moet dan echter wel al sprake zijn van gemeenschappelijke bezittingen.

  2. Laura Zomers op juni 16th, 2017 om 14:32

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.

× Hoe kan ik u helpen?