erfgenaam grafrechten

16 juni 2017

Mijn ouders hebben tijdens hun huwelijk samen meerdere grafen gekocht die destijds op mijn vaders naam gekomen zijn. Na de scheiding van mijn ouders heeft de rechter beslist dat de grafrechten onverdeeld zijn. Houdt dit in dat mijn moeder (na mijn vader) de eerstvolgende rechthebbende op de grafrechten is? Kort geleden is mijn vader overleden. Mijn moeder heeft nu welliswaar officieel de grafrechten van het graf van mijn broer en een nog leeg graf. Nu eist een zus van mij (dochter van mijn moeder) juridisch de grafrechten van deze twee grafen op. Kan mijn zus dit doen? Als reactie op de eis van mijn zus heeft de raad van de algemene begraafplaats (waar de grafen zich bevinden) mijn moeder en zus een brief gestuurd met het voorstel dat mijn moeder een graf houdt en mijn zus het andere graf krijgt. Deze raad geeft aan dat zij, als beide partijen hiermee niet akkoord gaan, zelf een beslissing over de verdeling van de grafrechten neemt. Heeft de raad van de begraafplaats het recht om een beslissing over een toewijzing van de grafrechten (die nu officieel bij mijn moeder liggen) aan door hun gekozen personen te nemen? Kan en/of moet mijn moeder op deze eis reageren?. Wat kan mijn moeder nu het beste doen?

1 antwoord

  1. De grafrechten zijn onverdeeld gebleven. Uw ouders waren dan ook nog gezamenlijk eigenaar van deze grafrechten (helft moeder en helft vader). Uw vader is komen te overlijden. Om te kunnen bepalen aan wie zijn gedeelte van de grafrechten toekomen, is het noodzakelijk om te weten of uw vader een testament had opgesteld danwel het wettelijke erfrecht van toepassing is.

    De dochter van uw moeder is dat ook de dochter van uw vader? Mocht dit laatste niet het geval zijn, dan lijkt het mij niet aannemelijk dat zij middels een testament van uw vader de grafrechten (lees: een gedeelte hiervan) heeft verkregen.

    Wat betreft de bevoegdheden van de Raad zal eerst de verordening moeten worden bezien van de gemeente alwaar de graven gelegen zijn (welke begraafplaats?). Wij hebben op dit punt onvoldoende informatie om u te kunnen adviseren. Nu lijkt het mij overigens niet aannemelijk dat de Raad zomaar zelf een beslissing zou kunnen nemen, maar dit hangt dus af van de geldende regels bij de betreffende gemeente.

  2. Laura Zomers op juni 16th, 2017 om 14:33

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.

× Hoe kan ik u helpen?