Garantie tweedehands auto

2 mei 2017
tweedehands auto garantie

Tweedehands auto gekocht: Heb je Garantie?

Veel mensen hebben er één, soms zelfs twee: een auto. Naast lease-auto’s en nieuwe auto’s, kiezen veel mensen voor een tweedehandsje. Wat zijn je rechten als je een auto tweedehands koopt bij een dealer of particulier?

Tweedehands auto bij dealer

Je mag van een verkoper verwachten dat hij een deugdelijk product levert. Deugdelijk houdt in dat het product voldoet aan de verwachtingen die je ervan mag hebben. Als het gaat om een tweedehands auto, zijn de verwachtingen natuurlijk anders dan bij de aanschaf van een nieuwe auto. Voldoet het product niet aan de verwachtingen, dan is de verkoper verplicht om binnen een redelijke termijn het product te repareren of vervangen.

Wat mag je verwachten van een tweedehands auto?

Om een inschatting te maken wat je mag verwachten van een tweedehands auto, moet je rekening houden met een aantal omstandigheden, zoals het bouwjaar van de auto, de prijs, het merk, de kilometerstand en de inhoud van de advertentie. Ook kan het zijn dat de verkoper garanties gegeven heeft. Van een jonge tweedehands auto, met een lage kilometerstand die je voor een hoog bedrag gekocht hebt, mag je logischerwijs meer verwachten dan van een oud beestje met twee ton op de klok. Het kan zelfs zijn dat er nog fabrieksgarantie rust op de aangekochte auto wanneer deze de leeftijd van drie jaar nog niet heeft  bereikt.

De auto of een onderdeel kapot: en nu?

Als de auto gebreken vertoont binnen de zes maanden na aanschaf, wordt ervan uitgegaan dat het gebrek bestond bij de aankoop. De verkoper moet het gebrek repareren of vervangen. Als jij als koper het gebrek zelf hebt veroorzaakt, hoeft de verkoper dit niet. Als de verkoper kan bewijzen dat het gebrek niet bestond bij de verkoop, hoeft hij dit ook niet. Let op: dit geldt alleen als je de auto bij een dealer gekocht hebt.

Het kan zijn dat na zes maanden, gelet op de verwachtingen, de verkoper alsnog het gebrek moet repareren of vervangen. Je moet dan als koper wel kunnen bewijzen dat het gebrek al bij de aanschaf van de auto bestond.

Betalen

Is er in de eerste zes maanden na de koop van de auto een gebrek, dan komt dat voor rekening van de verkoper (tenzij deze kan bewijzen dat je het gebrek zelf veroorzaakt hebt). Na zes maanden moet de verkoper ook betalen als je aan kunt tonen dat het gebrek al bestond toen je de auto kocht. In de andere gevallen moet je (waarschijnlijk) zelf betalen.

Hoe pak je dit aan?

Neem allereerst contact op met de verkoper. Komen jullie er samen niet uit? Dan kun je een brief schrijven aan de dealer. Geef in de brief aan wat het gebrek is en hoe je dit opgelost wilt zien (en binnen welke termijn). Wil je meer tips of hulp bij het opstellen van de brief? Dan kan een van onze juristen je daarbij helpen.

Garantie tweedehands auto bij een particulier?

Ook voor koop bij een particulier geldt dat een deugdelijk product geleverd moet worden. Voor koop bij een particulier geldt ook wat ‘deugdelijk’ is, afhankelijk is van de omstandigheden. 

Hierboven is beschreven dat je bij de koop van een dealer de eerste zes maanden ‘beschermd’ bent. Deze bescherming heb je bij de koop van een particulier niet. Wil je de particulier de reparatie- of vervangingskosten laten betalen, dan moet je twee dingen bewijzen: het gebrek bestond al toen je de auto kocht én de verkoper wist hiervan af. Het is erg lastig om dit te bewijzen.

Juridisch Advies Tweedehands Auto?

Ook in dit geval geldt: neem eerst contact op met de verkoper. Komen jullie er samen niet uit? Dan is het raadzaam juridisch advies in te winnen, zeker omdat het in de praktijk vaak lastig blijkt om aan de twee bovengenoemde voorwaarden te voldoen.

Categorie: blog | Geen reacties »

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.

× Hoe kan ik u helpen?