Na de aankoop van een huis heb ik een gebrek ontdekt. Kan ik de verkoper hiervoor aansprakelijk stellen?
Categorie: Wonen |
1 reactie »
Na de aankoop van een huis heb ik een gebrek ontdekt. Kan ik de verkoper hiervoor aansprakelijk stellen?
© Juridischadvies.nl | Privacy verklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden
Wanneer u een bestaand huis koopt, koopt u deze woning in de staat waarin de woning zich op dat moment bevindt. Dus inclusief alle gebreken. Als koper heeft u namelijk een wettelijke onderzoeksplicht. Eventuele gebreken achteraf komen dan ook voor uw eigen rekening.
In de standaardovereenkomsten wordt op voorgaande meestal een uitzondering gemaakt, namelijk dat de verkoper instaat voor de afwezigheid van gebreken die het normale gebruik van de woning verhinderen.
Of daar in uw geval sprake van is, kunnen wij zo niet beoordelen. Dit dient ook per gebrek beoordeeld te worden. Een gebrekkige constructie zal eerder het normale gebruik van de woning in de weg staan dan bijvoorbeeld een lekkende kraan.
Het is overigens wel zo dat de verkoper u dient te informeren over de eigenschappen en de gebreken van de woning die bij hem bekend zijn. Als het gaat om zichtbare gebreken, die u had kunnen zien tijdens een bezichtiging, of gebreken die met een beetje onderzoek ontdekt kunnen worden, kunt u de verkoper daarvoor achteraf niet aansprakelijk stellen.
Aangeraden wordt dan ook vaak om een bouwkundig onderzoek plaats te laten vinden.