Hoe lang is kadobon geldig

22 januari 2017

Hoe lang is een tegoed- of kadobon geldig?

Leuk! Met je verjaardag een kadobon of tegoedbon gekregen. De bon is echter maar een half jaar geldig. Mag dit eigenlijk wel? Of wat zijn de regels omtrent de geldigheid kadobon?

Geldigheid kadobon

Op een kadobon staat vaak een uitgiftedatum. Dat is de datum waarop de bon gekocht is. Staat er geen uitgiftedatum op de bon? Dan is deze onbeperkt geldig. Vaak staat echter wel een uitgiftedatum op de bon. Staat enkel een uitgiftedatum op de bon, maar geen vervaldatum, dan is deze vijf jaar geldig. De bon is in principe na verloop van de vijf jaren ook nog geldig, maar dit kan wel discussie opleveren. Er bestaan ook bonnen met een vervaldatum. Op de bon staat dan bijvoorbeeld: ‘deze kadobon is geldig tot één jaar na de datum van uitgifte’.

Maar hoelang moet een kadobon minimaal geldig zijn? De grens wordt getrokken bij één jaar. Is een bon korter dan één jaar geldig, dan wordt ervan uitgegaan dat dit niet redelijk is. In sommige gevallen kan een termijn korter dan één jaar wel redelijk zijn. Vaak is dat het geval bij tegoedbonnen. Denk bijvoorbeeld aan consumptiemunten van een festival. Meestal zijn deze bonnen enkel op de dag van het festival geldig. Dit moet echter wel vermeld worden bij aanschaf van de bonnen.

Is het bedrijf waar de kado- of tegoedbon vanaf komt aangesloten bij Stichting Keurmerk Cadeaukaarten? Dan gelden de volgende minima. Bonnen waarmee je iets in de winkel kunt kopen, zijn tenminste drie jaar geldig. Bonnen voor een ‘belevenis’ minimaal twee jaar, met de mogelijkheid om de geldigheid tot drie jaar te verlengen (het is toegestaan dat de verkoper voor de verlenging een kleine vergoeding vraagt).

Bedrijf failliet: en nu?

Heb je een kadobon van een bedrijf dat failliet is gegaan? Helaas is de kans dan klein dat je je geld terug krijgt. Wat je kunt doen is contact opnemen met de bewindvoerder of curator die het faillissement afhandelt. Je kunt dit zelf doen, maar kunt hiervoor ook contact opnemen met een jurist. Een kado- of tegoedbon geeft je geen recht op geld, maar is een vordering op het failliete bedrijf. Dat houdt in dat je als laatste in de lijn van schuldeisers staat en de kans op terugbetaling erg klein is. Als het bedrijf een doorstart maakt, worden de kado- of tegoedbonnen vaak weer aangenomen, maar dat kan per doorstart verschillen.

Online kado- en tegoedbonnen

Koop je een bon online? Dan gelden andere regels. Producten die je online koopt, kun je binnen veertien dagen retourneren. Je maakt dan gebruik van de wettelijke bedenktijd. Deze regel geldt echter niet voor alle online producten. Heb je een gepersonaliseerde bon gekocht die na retour niet aan een ander verkocht kan worden? Of een product dat verzegeld is? Dan geldt de wettelijke bedenktijd niet.

Categorie: blog | Geen reacties »

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.
Juridisch Advies Chantal mr. C. van der Poel Advocate met een open, toegankelijke en directe benadering met als specialisme arbeidsrecht.

advocaat arbeidsrecht breda

mr. F. van Velden-Van Passel

Enthousiaste en doortastende advocate uit Breda met een focus op arbeidsrecht.