Kosten huurder servicekosten

29 augustus 2016

Kosten huurder

Ik heb een vraag over mijn huurcontract en meer specifiek over het voorschot energiekosten en servicekosten, die naar mijn mening te hoog zijn. De energiekosten zijn 150 euro per maand, nu is het zo dat ik ten eerste zelden thuis ben (1 tot 2 avonden in de week, is veel) en daarnaast heb ik het snel warm, waardoor ik de verwarming nauwelijks aanzet, ook douchen doe ik meestal ergens anders. Ik kan mijn historisch verbruik overleggen, tot 5 jaar terug en ik heb nog nooit meer betaald dan 80 euro per maand (en ook nog nooit bij hoeven te betalen, met de eindafrekening).
Nu heb ik zelf geen toegang tot de meterkast en weet ik mijn beginstand niet (ondanks vele verzoeken aan de huurbaas) tevens ben ik hem al 8 maanden aan het vragen om het voorschot bij te stellen naar het daadwerkelijke gebruik, maar hij blijft smoesjes verzinnen (vader in het ziekenhuis, druk, etc) Tevens blijft de huurbaas bij zijn standpunt (het bedrag is vastgesteld op historisch gebruik van de woning) omdat ik zelf geen beginstand heb, vertrouw ik het niet. kan ik op basis van mijn historisch gebruik van mijn vorige woning (dit was bovendien een grotere en slechtere geïsoleerde woning dan mijn huidige woning), aanspraak maken op een gedeelte van de betaalde kosten terug?
Daarnaast zijn de servicekosten 50 euro per maand. de huurbaas wil hier geen specificatie op geven. er is geen verwarming aanwezig in het trappenhuis en de buurvrouw en ik houden het trappenhuis samen schoon (niemand van buitenaf) containers zetten we zelf voor aan de straat, wanneer het nodig is en deze betalen we ook zelf aan de gemeente. wel is er dit jaar een reparatie uitgevoerd aan de afzuiging door de huurbaas.
Ik heb het gevoel dat deze 50 euro niet redelijk zijn. Wat zijn mijn rechten?

1 antwoord

  1. Voor de doorberekening van leveringen (gas, water en elektriciteit) en (woon)service gelden twee belangrijke voorwaarden: de kosten moeten werkelijk gemaakt én redelijk zijn. Je verhuurder mag dus nooit meer in rekening brengen dan wat de service hem zelf heeft gekost.

    De verhuurder is wettelijk verplicht jaarlijks een overzicht te geven van de servicekosten. Die afrekening moet alle posten apart vermelden. Ook moet je verhuurder aangeven op welke manier hij de kosten omslaat over de kamerbewoners (de verdeelsleutel). Als je huurt bij een hospes of hospita zul je genoegen moeten nemen met een globaal overzicht. De kosten zullen dan op basis van een schatting over jouw aandeel in het verbruik worden vastgesteld. Als uit de verplichte specificatie van de verhuurder blijkt dat je te veel servicekosten hebt betaald, kun je het te veel betaalde bedrag terugvragen.

    Hopende je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Wil je verdere stappen ondernemen dan staan wij je graag bij.

  2. Mark van Kaauwen op augustus 29th, 2016 om 09:56

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.
Juridisch Advies Chantal mr. C. van der Poel Advocate met een open, toegankelijke en directe benadering met als specialisme arbeidsrecht.

advocaat arbeidsrecht breda

mr. F. van Velden-Van Passel

Enthousiaste en doortastende advocate uit Breda met een focus op arbeidsrecht.