Recht op kindsdeel bij hertrouwen

13 maart 2017

Op 1 februari ben ik hertrouwd en mijn huidige man bezit een eigen huis en heeft 2 kinderen. Wanneer hij overlijdt kunnen zijn kinderen mij dan het huis uitzetten? Of erf ik het huis en hebben zij recht op hun kindsdeel? Er is geen testament en we zijn niet op huwelijkse voorwaarden getrouwd.

1 antwoord

  1. U bent getrouwd, uw echtgenoot heeft kinderen en uw echtgenoot heeft geen testament gemaakt. In dat geval zal bij overlijden de wettelijke verdeling van toepassing zijn. De wettelijke verdeling staat ook wel bekend als de langstlevende regeling. Dit betekent dat u als langstlevende echtgenoot erfgenaam bent en alle goederen uit de nalatenschap van uw echtgenoot verkrijgt. Daartegenover staat wel dat u ook bent gehouden om de schulden van de nalatenschap te voldoen.

    De kinderen van uw huidige echtgenoot krijgen op u als langstlevende echtgenoot een geldvordering die overeenkomt met de waarde van hun erfdeel (in uw situatie 1/3e deel). De kinderen kunnen deze vordering pas opeisen wanneer u komt te overlijden, in staat van faillissement raakt of in het schuldsaneringstraject belandt. Ook een kindsdeel (ook wel legitieme portie genoemd) is pas opeisbaar bij uw overlijden, faillissement of bij het van toepassing zijn van het schuldsaneringstraject.

    In beginsel kunt u tot uw overlijden gebruik maken van de goederen van de nalatenschap van uw echtgenoot (dus ook van de woning). Sterker nog, u kunt alles opmaken waardoor de kinderen van uw echtgenoot bij uw overlijden achter het net vissen en niets meer verkrijgen.

    Om de kinderen van uw echtgenoot tegen laatstgenoemde situatie te beschermen heeft de wetgever de zogenoemde ‘wilsrechten’ bedacht. Als een kind een vordering heeft op de langstlevende echtgenoot vanwege het overlijden van zijn of haar ouder en er is sprake van de wettelijke verdeling, dan kan een kind een wilsrecht inroepen en betaling van hun vordering in goederen vorderen bij de langstlevende.

    Ten aanzien van de woning geldt dan het volgende. De woning valt voor 50% in de nalatenschap van uw echtgenoot (de andere helft van de woning komt u al toe gezien de verdeling van de huwelijksgemeenschap). De kinderen van uw echtgenoot kunnen bij het overlijden van hun vader overdracht vragen van de woning voor het gedeelte gelijk aan hun vordering. Op deze manier stelen de kinderen hun vordering veilig. U als langstlevende echtgenoot behoudt het vruchtgebruik van de woning. U mag de woning gebruiken en de kinderen zijn niet in staat om u de woning uit te zetten.

  2. Laura Zomers op maart 14th, 2017 om 09:56

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.

× Hoe kan ik u helpen?