Telefoon op afbetaling gevolgen hypotheek

30 mei 2017
bkr telefoon hypotheek

Een BKR-registratie bij die nieuwe smartphone?

Sinds 1 mei 2017 is het een en ander veranderd voor telefoonabonnementen met een toestel. Het is niet het telefoonabonnement dat geregistreerd wordt bij het BKR. Als je echter een toestel met een waarde van meer dan 250 euro op afbetaling bij een abonnement neemt, wordt dit krediet geregistreerd bij het BKR.

Wat is er veranderd per 1 mei 2017?

Het afsluiten van een abonnement waarbij de kosten van de telefoon in het abonnement zijn verwerkt, wordt aangemerkt als een lening (‘koop op afbetaling’). Op leningen is de Wet op het financieel toezicht (Wft) van toepassing. Deze lening wordt bij het BKR geregistreerd en kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de hoogte van een hypotheek. De lening wordt niet bij het BKR geregistreerd als de waarde van het telefoontoestel lager is dan 250 euro.

Toestel duurder dan 250 euro

Is je mobiele telefoon duurder dan 250 euro, dan moet je kunnen bewijzen dat je het toestel ook echt kunt betalen. Providers doen dat door middel van een inkomenstoets, waarbij ze gegevens opvragen over jouw inkomen, woonlasten en bestaande leningen. Is het toestel duurder dan 250 euro, wordt deze lening geregistreerd bij het BKR. Toestellen onder de 250 euro worden niet geregistreerd.

Krijg ik altijd een BKR-registratie?

Nee, je kunt een registratie op vijf manieren voorkomen. 

  1. Een toestel huren of leasen. Je geeft de telefoon dan na de abonnementsduur weer terug aan de provider: het toestel is niet jouw eigendom en valt daarom niet onder ‘koop op afbetaling’;
  1. Zakelijke abonnementen zijn uitgesloten van deze regeling;
  1. Als je een sim-only-abonnement neemt, is er geen telefoon op afbetaling en is de regeling ook niet van toepassing;
  1. Neem je toch een toestel duurder dan 250 euro, zijn de vorige drie uitzonderingen niet van toepassing, maar wil je geen BKR-registratie? Dan kun je ervoor kiezen om het toestel in één keer af te betalen of in maximaal drie maanden. Je koopt zo geen toestel op afbetaling of betaalt zo snel af dat je niet onder de nieuwe regeling valt;
  1. Neem een abonnement met een toestel dat goedkoper is dan 250 euro.

Gevolgen registratie voor een hypotheek

Als je een hypotheek af wilt sluiten, wordt er een inkomenstoets gedaan door de hypotheekverstrekker. Bij deze toets speelt het mee of je al leningen (met BKR-registratie) hebt lopen. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen en de hoogte van het telefoonabonnement, wordt de maximale hypotheek lager. In het bijzonder bij gezinnen kan dit hard gaan, want alle abonnementen binnen een gezin (met uitzondering van meerderjarigen) tellen hiervoor mee!

Juridisch Advies BKR

Heb je vragen over de gewijzigde regels omtrent mobiele telefoonabonnementen? Of over de gevolgen van een positieve en/of negatieve BKR-registratie? Neem dan contact met ons op!

Categorie: blog | Geen reacties »

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.

× Hoe kan ik u helpen?