Vergoeding vertraging vlucht

13 juli 2016

Ook dit jaar trekken veel Nederlanders er weer op uit om vakantie te vieren. Grotendeels in eigen land maar ook veel Nederlanders vetrekken naar het buitenland. Tegenwoordig kiest men vaak voor het vliegtuig als vervoermiddel om  de zonnige bestemming te bereiken. Ondanks de vele voordelen bestaat er ook een nadeel, namelijk je vlucht kan aanzienlijke vertraging oplopen. Hopelijk bereik je vakantiebestemming op tijd…. Maar wat als dit niet het geval is?

Een vertraagde vlucht

Regelmatig ontvangen wij vragen over de vertraging van vluchten en de eventuele mogelijkheden voor schadevergoeding. Zoals hierboven al werd aangegeven gebeurt het regelmatig dat een vlucht is vertraagd. Deze vertraging kan verschillen van enkele uren tot (in extreme gevallen) een aantal dagen. Vliegtuigmaatschappijen houden de (spreekwoordelijke) boot vaak af maar toch heeft u soms recht op een schadevergoeding. Hieronder schetsen wij globaal de rechten die u heeft.

Verzorging bij vertraging

Los van een eventuele schadevergoeding dient de betreffende luchtvaartmaatschappij u, afhankelijk van de lengte van uw vlucht en de duur van de vertraging, kosteloos ‘verzorging‘ aanbieden:

  1. een vlucht van 1500 km of minder, met een vertraging van 2 uur of meer;
  2. een vlucht van meer dan 1500 km binnen de Europese Unie en alle andere vluchten tussen de 1500 km en de 3500 km, met een vertraging van 3 uur of meer;
  3. een vlucht van meer dan 3500 km buiten de Europese Unie, met een vertraging van 4 uur of meer.

In de hierboven genoemde situaties heeft u dus recht op verzorging. Deze verzorging houdt  in:

  • Gratis verfrissingen en maaltijden in redelijke verhouding tot de wachttijd;
  • De mogelijkheid om gratis twee e-mail-, fax- of telexberichten te verzenden;
  • Gratis hotelaccommodatie als u 1 of meer nachten moet wachten op de vertraagde vlucht, of als uw geplande verblijf door de vertraging verlengd moet worden;
  • Gratis vervoer van en naar deze accommodatie en de luchthaven.

Daarbij geldt tevens dat u, wanneer de vertraging langer is dan 5 uur, u mag besluiten af te zien van de reis. Dit is bij alle vluchten. Uw ongebruikte ticket dient dan volledig terugbetaald te worden. Bij een retourvlucht moet de luchtvaartmaatschappij u gratis een alternatieve terugvlucht aanbieden.

Ook wanneer u strand op een transfervliegveld en is verder vliegen niet mogelijk heeft u recht op een kosteloze retourvlucht naar de luchthaven waarvandaan u vertrokken bent.

Schadevergoeding bij vertraging

Het Hof van Justitie van de EU heeft bepaald dat u als passagier van een vertraagde vlucht recht kunnen hebben op een financiële compensatie. Passagiers die 3 of meer uren later dan gepland hun eindbestemming bereiken, kunnen een compensatie van de luchtvaartmaatschappij eisen.

De volgende financiële compensatie is van toepassing:

  1. € 250,- voor vluchten tot en met 1500 km
  2. € 400,- voor vluchten van meer dan 1500 km binnen de EU en alle andere vluchten tussen de 1500 km en de 3500 km
  3. € 600,- voor vluchten van meer dan 3500 km.

Bijzondere omstandigheden als uitzondering

Zoals vaker het geval is kan (in dit geval door de luchtvaartmaatschappij) een beroep worden gedaan op een uitzonderingsregel. Wanneer er sprake is van een bijzondere omstandigheid is er namelijk geen ‘schadevergoeding’ verschuldigd. Vanwege het feit dat deze bijzondere omstandigheid een ‘open norm’ is, waar veel situaties onder kunnen vallen, is er veel te doen rondom deze bepaling.  Denk bijvoorbeeld aan weersomstandigheden die het vliegen onmogelijk maken of denk aan een staking. Het dient te gaan om omstandigheden die in alle redelijkheid niet voor rekening van de luchtvaartmaatschappij hoeven te komen.

Juridisch Advies schadevergoeding vertraging

Wij helpen u graag als u vragen heeft of als u ergens in het claimproces vastloopt. Neem contact op en stel vrijblijvend uw vraag aan één van onze specialisten.

Categorie: blog | Geen reacties »

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.
Juridisch Advies Chantal mr. C. van der Poel Advocate met een open, toegankelijke en directe benadering met als specialisme arbeidsrecht.

advocaat arbeidsrecht breda

mr. F. van Velden-Van Passel

Enthousiaste en doortastende advocate uit Breda met een focus op arbeidsrecht.