Mag mijn werkgever mij verplichten om te komen in mijn vrije tijd

13 juli 2016

Ik had een vraagje met betrekking tot mijn plichten naar mijn werkgever en zijn plichten.
Ik werk in een ziekenhuis en werk ongeveer 24 uur per week. Ik werk nooit in het weekend, daar zijn weekendmedewerkers voor aangesteld. Nu wil mijn werkgever mij verplichten om zeven weken achterelkaar een cursus op zaterdag te gaan volgen. Dit wordt wel vergoed, maar ik heb daar helemaal geen tijd voor in het weekend. Van de zeven zaterdagen van 9 tot 13 uur heb ik ook nog eens vakantie. Hier vallen vier weekenden onder. Mag mijn werkgever mij verplichten om te komen in het weekend?

1 antwoord

 1. Een werkgever mag het volgen van opleidingen of cursussen verplicht stellen.

  U zegt dat u in deze verplicht wordt om de cursus te volgen op een tijd en dag waarop u normaal gesproken geen arbeid hoeft te verrichten.

  Een dergelijke verplichte cursus valt dan wel onder arbeidstijd, indien deze in “eigen tijd” zou moeten worden gevolgd. Uw werkgever dient dan ook over deze uren loon te betalen of deze in tijd te compenseren. Dit is echter anders als hierover afspraken staan in de toepasselijke cao, het bedrijfsreglement en/of in uw arbeidsovereenkomst. Het is dus belangrijk dat u die ook goed nakijkt om te zien of hierover iets geregeld is.

  Tot slot geeft u aan dat u al een (goedgekeurde?) vakantie gepland heeft staan.

  Een werkgever mag een vakantie intrekken, echter moet hier een goede reden voor zijn (bijv. een bedrijfseconomische reden). Deze cursus lijkt mij echter op het eerst oog niet zo’n goede reden.

  Ik hoop u hiermee voldoende te gebben geïnformeerd. Uiteraard is bovenstaand antwoord gebaseerd op de minimale feiten die ik tot mijn beschikking heb. Wilt u meer informatie dan kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

  CONTACT OPNEMEN

 2. Aranka de Voogd op juli 13th, 2016 om 14:01

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.
Juridisch Advies Chantal mr. C. van der Poel Advocate met een open, toegankelijke en directe benadering met als specialisme arbeidsrecht.

advocaat arbeidsrecht breda

mr. F. van Velden-Van Passel

Enthousiaste en doortastende advocate uit Breda met een focus op arbeidsrecht.