Weigeren oproep oproepcontract

16 februari 2017

Geachte heer/mevrouw,

Ik heb een half jaar 0 uren contract. De eigenaar heeft zowel voor het gemak bedrijf B en bedrijf B. Zomers werk ik bij bedrijf A van hem , in de winter bij bedrijf B. Zo heb ik al 4 jaar lang een 0 uren contract per half jaar omdat hij ze tussen de BV’s heen en weer switcht.

Nu heb ik per 1 maart de beschikking over een nieuwe fulltime baan. Mijn halfjaar 0 uren contract loopt van oktober 2016 tot 31 maart 2017. In oktober was er al een hele planning gemaakt van onregelmatige avond en dagdiensten voor het hele jaar, in oktober wist ik dus al mijn werkdagen voor in maart.

Mijn werkgever zegt dat dit mag en dat ik verplicht ben alle datums dat hij mij inplant te komen werken. Maar volgens mij mag hij me helemaal niet voor een half jaar van te voren inplannen met een 0 uren contract. Wat zijn mijn rechten om eerder als 31 maart te stoppen omdat ik 1 maart over wil naar een andere baan omdat ik me uitgebuit voel door zijn systeem? Mag ik de oproepen weigeren vanaf 1 maart om te zeggen dat ik niet kan? Het is immers een oproep contract?

1 antwoord

 1. Wat een aparte situatie die jouw huidige werkgever voor jou creëert.

  In principe heeft jouw werkgever gelijk als hij zegt dat je gehoor moet geven aan een oproep om te komen werken.
  Oproepen kan je namelijk alleen maar weigeren als je een goede reden hebt waarom je niet aanwezig kunt zijn.
  Het is echter niet correct dat jouw werkgever een 0 uren contract met jou is overeengekomen, terwijl vooraf al overduidelijk is dat je voor een vast aantal uren wordt opgeroepen.

  Dat gezegd hebbende, jullie zijn nu (wederom) een arbeidsovereenkomst voor 6 maanden tot en met 31 maart 2017 overeengekomen.
  Dat betekent dat er een (wettelijke) opzegtermijn geldt voor zowel jou als jouw werkgever van 1 maand.
  Deze termijn kan alleen worden verkort (of verlengd) doordat dit in een eventueel toepasselijke CAO is opgenomen.

  Het is in jouw geval dan ook van belang om te weten of er een CAO van toepassing is.
  Daarnaast kan de inhoud van jouw arbeidsovereenkomst nog meer uitkomst geven over wat mogelijk jouw rechten in deze zijn.

  Zoals ik er nu tegenaan kijk is het echter niet mogelijk om (tussentijds) de arbeidsovereenkomst op te zeggen tegen 1 maart 2017, omdat je dan een opzegtermijn van minder dan 2 weken hanteert.

  Ik hoop je hiermee voor nu voldoende te hebben geïnformeerd.

 2. Aranka de Voogd op februari 16th, 2017 om 14:00

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.
Juridisch Advies Chantal mr. C. van der Poel Advocate met een open, toegankelijke en directe benadering met als specialisme arbeidsrecht.

advocaat arbeidsrecht breda

mr. F. van Velden-Van Passel

Enthousiaste en doortastende advocate uit Breda met een focus op arbeidsrecht.