Werk weigeren 0 uren contract

27 september 2016

Hallo, ik heb een 0-uren contract en ik heb daarover twee vragen:

– In mijn contract staat dat bij ziekte het aantal ziekte-uren per dag gebaseerd wordt op het gemiddelde aantal gewerkte uren per werkdag in de 3 maanden ervoor. Mijn vraag is of betaald verlof meetelt als ‘gewerkte dagen’. Ik heb namelijk al mijn opgebouwde vakantiedagen in de afgelopen 3 maanden opgenomen, dus het maakt nogal veel verschil in de berekening.

– I.v.m. meerdere activiteiten heb ik bij het aangaan van deze functie gezegd dat ik maximaal 3 werkdagen van 8 uur op kantoor aanwezig kan zijn. In de praktijk wordt hier echter nogal eens van afgeweken en word ik 4 of zelfs 5 volledige dagen opgeroepen. Men doet het voorkomen alsof ik niet mag weigeren te komen werken, maar klopt dat?

1 antwoord

 1. Beste,

  Hieronder tref je mijn antwoorden aan op basis van de summiere informatie die ik heb bij jouw vragen.

  Telt betaald verlof mee als ‘gewerkte dagen’
  Het betaalde verlof zou als “gewerkte dagen” kunnen meetellen. Je neemt immers betaald verlof voor de dagen, dat je anders zou zijn opgeroepen. Bij het bepalen van het op te nemen betaalde verlof is immers ook gebruik gemaakt van een gemiddeld aantal gewerkte uren per werkdag, van de 3 maanden daarvoor.
  De referentietermijn van 3 maanden is overigens een minimum, je kan uiteraard voor een langere termijn kiezen, als je daartoe gemotiveerd aan kan geven waarom die termijn langer moet zijn (bijvoorbeeld piek- of dalmaanden).

  Maximaal 3 werkdagen van 8 uur
  Je geeft in eerste instantie aan dat er sprake is van een 0-urencontract, waarbij je hebt aangegeven maximaal 3 dagen van 8 uur beschikbaar te zijn.
  In principe mogen ze jou dan ook “onbeperkt” oproepen. Uiteraard is het aan jou of je gehoor geeft aan die oproepen. Houdt er wel rekening mee dat het frequent weigeren als risico met zich meebrengt dat je niet meer wordt opgeroepen.

  Heb je al een gesprek met je werkgever hierover gehad? Zo niet, dan adviseer ik je dit eerst te doen. Je hebt vanaf het begin aangegeven dat je ook ander werk/activiteiten hebt.
  Door er samen over te praten en duidelijke afspraken op papier te zetten, zorg je ervoor dat jij je niet verplicht hoeft te voelen om aan iedere oproep gehoor te geven en jouw werkgever weet waar hij rekening mee dient te houden als hij jou wenst op te roepen.

  Ik hoop dat je hiermee enigszins geholpen bent.

 2. Aranka de Voogd op september 28th, 2016 om 08:22

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.
Juridisch Advies Chantal mr. C. van der Poel Advocate met een open, toegankelijke en directe benadering met als specialisme arbeidsrecht.

advocaat arbeidsrecht breda

mr. F. van Velden-Van Passel

Enthousiaste en doortastende advocate uit Breda met een focus op arbeidsrecht.