wijzigen alimentatie samenwonen

13 maart 2017

Ik betaal sinds 2012 alimentatie. De hoogte hiervan is destijds bepaald aan de hand van de behoefte van de ontvanger. Er heeft destijds geen draagkrachtberekening plaats gevonden. Wel is zeker dat ik vanaf dag 1 minder alimentatie betaal dan ik volgens de tremanorm kan betalen. De situatie van de ex is in 2016 gewijzigd in die zin dat ze niet meer in het gezamenlijke huis woont, maar gehuurd. Voor het overige is niets veranderd.
Ik heb nu een nieuwe relatie, maar durf die niet verder door te zetten omdat ik bang ben dat de ex een claim indient voor meer alimentatie. Bovendien wil mijn vriendin absoluut geen persoonlijke financiële gegevens of wat dan ook overhandigen bij zo’n claim.
Is er een kans dat een claim voor meer alimentatie toe gestaan wordt? Indien niet, kunt u me de rechtsbron duidelijk aangeven? Moet mijn vriendin meewerken aan een claim voor meer alimentatie als die ingediend wordt bij de rechtbank? Zijn er mogelijke angels of valkuilen die ik over het hoofd zie?

1 antwoord

  1. Als er sprake is van een wijziging van omstandigheden(huis verkocht, andere inkomsten, samenwonen etc.) kan dat aanleiding zijn tot een herberekening van de alimentatie, en ook van een procedure als je er niet uitkomt samen. Daarbij wordt o.a. gekeken naar uw draagkracht.

    Meegenomen in de draagkracht wordt bijvoorbeeld de woonlast. Woont u samen met uw nieuwe partner wordt in de meeste gevallen de helft van deze woonlast aan deze partner toegedeeld: met andere woorden, u mag nog maar de helft van de woonlasten in mindering brengen op uw draagkracht. Maar daar houdt het ook op. Uw nieuwe partner hoeft niet haar inkomensgegevens aan te leveren (ik ga er even vanuit dat er geen kinderen zijn).

  2. E.B. Warmerdam-Wolfs op maart 13th, 2017 om 21:43

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.

× Hoe kan ik u helpen?