Zwartwerken boete en andere risico’s

9 maart 2017
boete zwartwerk

Zwartwerken boete en andere risico’s

Buiten kantooruren en in de weekenden wat bijbeunen of zelfs alleen maar zwartwerken. Het klinkt aanlokkelijk. Geen belasting en geen premies betalen, dus meer geld overhouden. Zwartwerken gebeurt in allerlei sectoren: denk aan de bouw, horeca, schoonmaak (hulp in huis), maar ook in andere sectoren wordt flink bijverdiend. Kortgezegd is zwartwerk verboden en daarnaast kleven er verschillende risico’s aan.

Wat is zwartwerken

Volgens de Dikke van Dale wordt onder zwartwerken verstaan: betaald werk verrichten zonder daar belasting of sociale premie over te betalen. Wikipedia geeft aan: zwartwerken is het tegen betaling verrichten van arbeidsactiviteiten waarbij noch de werkgever noch de werknemer belasting en sociale zekerheidspremies afdragen. Bij zwartwerken ontvangen je je geld meestal handje contantje. Dit ‘loon’  waarover geen loonheffing is ingehouden wordt zwart loon genoemd. 

Er bestaan verschillende soorten zwartwerkers. Gesteld kan zelfs worden dat iedereen weleens zwart heeft gewerkt. Krijg je namelijk een kleine vergoeding voor een verrichte dienst bij een vriend of familieleden en je geeft deze vergoeding niet op aan de belastingdienst dan wordt dit al gezien als zwart loon.

Maar hebben we het over zwartwerk dan wordt in de regel gedoeld op de echte zwartwerker. Deze heeft als doel extra inkomen te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan de schilder die in de avonduren en weekenden ‘bijbeunt’. Ook zijn er situaties waarin een uitkering wordt genoten (Bijstand, WW, WIA) en daarnaast zwart wordt bijgeklust.

Daarnaast zijn er ook werkgevers die hun werknemers zwart uitbetalen. Soms is dit met medeweten van de werknemer, maar het komt ook voor dat de werknemer denkt dat zijn loon wit wordt uitbetaald maar dat de werkgever de te betalen loonbelasting in eigen zak steekt. Of denk aan de situatie dat een werkgever illegalen in dienst heeft.

Risico’s voor de zwartwerker

Zwartwerken is niet geheel zonder risico’s. Integendeel. Zo ben je als zwartwerker niet verzekerd. Krijg je een ongeluk tijdens het werk, of veroorzaak je schade, dan moet dit uit eigen zak betaald worden. Daarnaast bouw je geen rechten op voor een eventuele uitkering (denk aan de WW of de WIA). Als je je baan verliest of ziek wordt, moet je die kosten dus ook zelf betalen. Ook bouw je geen vakantiegeld, eindejaarsuitkering en pensioen op en heb je geen ontslagbescherming.

Zwartwerken en een uitkering

Heb je een uitkering en klus je zwart bij? Dan heeft dit altijd consequenties voor je uitkering wanneer dit wordt ontdekt door de gemeente of het UWV (vaak door controles of door een melding van mensen uit de omgeving). Een uitkering wordt dan met terugwerkende kracht ingetrokken omdat je geen (volledig) recht had op de uitkering. Het teveel betaalde bedrag aan uitkering wordt vervolgens teruggevorderd. Daarnaast betaal je vaak een boete die net zo hoog is als het terug te vorderen bedrag. Je hebt immers je inlichtingenplicht geschonden (heb je inkomsten dan moet je deze namelijk altijd doorgeven). Zoals je begrijpt kan dit bedrag aardig oplopen als blijkt dat je al meerdere jaren zwart aan het werk.

Zwartwerken en de belastingdienst

Wanneer je zwartwerkt en de Belastingdienst dit ontdekt, dien je alsnog belasting te betalen over het verdiende zwartgeld. Dit wordt een naheffing voor inkomstenbelasting genoemd. Bij het opzettelijk verzwijgen van inkomsten kan de Belastingdienst ook een vergrijpboete opleggen. De hoogte daarvan is afhankelijk van de mate waarin u iets te verwijten valt en kan oplopen tot 100% van het bedrag van de te weinig geheven belasting. Is de Belastingdienst van mening dat er sprake is van fraude dan kun je ook strafrechtelijk worden vervolgd. Verbeter je binnen twee jaar je aangifte vrijwillig dan krijg je geen boete.

Werkgever en zwart uitbetalen werknemer

Net als voor de werknemer, geldt voor de werkgever dat de Belastingdienst een naheffing zal opleggen. Bovenop de naheffing kan een boete van € 8.000,- per werknemer opgelegd worden. Sinds 1 oktober 2010 worden dit soort fiscale misdrijven gezien als een ‘justitieel gegeven’ en kunnen de werkgever dus een strafblad opleveren. Daarbij moet nog opgemerkt worden dat niet alleen de directe werkgever aansprakelijk is. Bij onderaanneming kan ook de hoofdwerkgever gestraft worden.

Juridisch advies boete zwartwerk

Vraag jezelf met zwart werken af of het extra geld opweegt tegen de risico’s die je loopt. Ben je werkgever, vraag jezelf dan af of het geld dat je uitspaart, opweegt tegen de hoge boetes die opgelegd kunnen worden. Goedkoop wordt hierdoor toch duurkoop. Heeft u problemen met naheffingen of boetes van de Belastingdienst? Dreigt een juridische procedure gestart te worden door uw gemeente? Raadpleeg dan een van onze advocaten of juristen. U kunt uw casus vrijblijvend aan ons voorleggen.

Categorie: blog | Geen reacties »

Reageer

U moet ingelogd zijn om te reageren.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.

× Hoe kan ik u helpen?