Leg uw vraag vrijblijvend voor!
Enkele voordelen
- Zelfstandige professional
- Uitgebreide juridische ervaring (advocaat)
- Flexibel
- Scherp all-in uurtarief
- Praktisch ingesteld
Letselschade huisdier
In Nederland hebben veel mensen een huisdier. Het is ook ontzettend fijn om te knuffelen met je kat en om te wandelen met je hond. Misschien heb je wel vissen, of, exotischer: vogels en spinnen. Wat voor huisdier je ook hebt: je houdt van het dier en je wilt niet dat het iets overkomt. Maar, wat nu als jouw huisdier schade aanricht bij of aan iemand anders?
Aansprakelijkheid voor jouw huisdier
Wanneer jouw huisdier schade aanricht aan iets of iemand, ben jij als baasje aansprakelijk. Dit wordt ook wel risicoaansprakelijkheid genoemd. Bijt jouw hond een andere hond? Dan ben jij verantwoordelijk. Er zijn echter ook situaties waarbij je niet direct zou verwachten dat je aansprakelijk bent. Jouw hond rukt zich los uit de lijn en rent zo maar de straat op: een auto moet uitwijken en wordt hiertoe schade toegebracht. Ook dan ben je als baasje aansprakelijk.
Heb je de hond samen met je partner of je gezin? Dan zijn alle medebezitters boven de 14 jaar aansprakelijk voor de schade. Kinderen onder de 14 jaar kunnen niet aansprakelijk worden gesteld, maar in deze gevallen zijn de ouders aansprakelijk. Honden die bijvoorbeeld als waakhond bij bedrijven worden gebruikt, vallen onder de aansprakelijkheid van de bedrijfseigenaar.
Wanneer ben ik dan precies aansprakelijk?
Je bent aansprakelijk voor je huisdier op grond van risicoaansprakelijkheid, als aan drie eisen is voldaan:
- Je moet de bezitter zijn van het dier;
- De schade moet door het dier zelf zijn aangericht;
- Er zijn geen omstandigheden die leiden tot uitzondering op de aansprakelijkheid.
De eisen worden hieronder uitgelicht.
Je moet de bezitter zijn van het dier
Jij moet de bezitter zijn van het huisdier dat letselschade veroorzaakt. Een hert dat de weg oprent en daardoor schade veroorzaakt aan een auto die moet uitwijken, valt dus niet onder deze eis. Een wild dier heeft geen bezitter en kan niet aansprakelijk worden gesteld.
De schade moet door het dier zelf zijn aangericht
Het dier moet op eigen initiatief zich zo gedragen hebben dat schade aan is gericht. Wanneer jij als baasje het dier het commando hebt gegeven om zich zo te gedragen dat er schade is aangericht, maakt je wel verantwoordelijk, maar niet meer op basis van de aansprakelijkheid voor huisdieren (maar op basis van een onrechtmatige daad).
Er zijn geen omstandigheden die leiden tot uitzondering op de aansprakelijkheid
Dit is een lastig vereiste. Wanneer er bijvoorbeeld bij u ingebroken wordt en de hond valt de inbreker aan, ben je niet aansprakelijk omdat de hond jou verdedigd heeft. Er is dan sprake van uitzondering van de aansprakelijkheid. Dit is echter niet in alle gevallen zo.
Al met al is dit een lastig vereiste, het is raadzaam een jurist of advocaat om juridisch advies te vragen.