Vind een advocaat

Specialisatie of locatie:

Beëindiging geregistreerd partnerschap

Net als dat huwelijken kunnen stranden, kan het helaas zo zijn dat een geregistreerd partnerschap beëindigd wordt. In principe geldt voor beëindiging geregistreerd partnerschap dezelfde beëindigingsprocedure als bij de echtscheidingsprocedure.

Geen kinderen

Wanneer u uw geregistreerd partnerschap wenst te beëindigen en  u heeft geen kinderen, kan de beëindiging van een geregistreerd partnerschap ook plaatsvinden door een advocaat of notaris. Zij schrijven de verklaring tot beëindiging in bij de gemeente. Na de inschrijving is uw geregistreerd partnerschap dan beëindigd.

Wel kinderen

Wanneer u samen minderjarige kinderen hebt, is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen, waarin regels en afspraken worden vastgelegd over de zorg en opvoeding van de kinderen. De beëindiging van een geregistreerd partnerschap met kinderen kan niet via de advocaat of notaris plaatsvinden. Net als bij scheidingen dient hiervoor een verzoek ingediend te worden bij de rechtbank. Een jurist kan dit verzoek voor u opstellen.

Partneralimentatie bij geregistreerd partnerschap

Net als bij scheidingen, kan het zo zijn dat je bij de beëindiging van een geregistreerd partnerschap recht hebt op partneralimentatie. Tijdens het geregistreerd partnerschap hebben de partners een onderhoudsplicht naar elkaar. Ook na de beëindiging van een geregistreerd partnerschap blijft deze plicht bestaan. Heeft de ex-partner te weinig inkomen om voor zichzelf te zorgen, dan moet de ander partneralimentatie bepalen.

Wettelijk gezien bedraagt de periode waarin partneralimentatie betaald moet worden maximaal 12 jaar vanaf het moment waarop de beëindiging van het geregistreerd partnerschap definitief is. Deze periode kan echter ook anders zijn, afhankelijk van een aantal factoren.

  • Duurde het geregistreerd partnerschap korter dan 5 jaar en heeft u geen kinderen samen? Dan duurt de verplichting net zo lang als het geregistreerd partnerschap geduurd heeft;
  • Duurde het geregistreerd partnerschap langer dan 5 jaar, maar heeft u geen kinderen samen? Dan loopt de verplichting maximaal 12 jaar;
  • Heeft u een geregistreerd partnerschap met kinderen? Dan loopt de verplichting maximaal 12 jaar.

Advocaten uitgelicht


Juridisch Advies Jorg mr. J. van Bladel Gedreven Advocaat met specialisme arbeidsrecht en letselschade.
Juridisch Advies Chantal mr. C. van der Poel Advocate met een open, toegankelijke en directe benadering met als specialisme arbeidsrecht.

advocaat arbeidsrecht breda

mr. F. van Velden-Van Passel

Enthousiaste en doortastende advocate uit Breda met een focus op arbeidsrecht.